Průvodce na cestě za Kristem
Na některých vyobrazeních Svaté rodiny je už trochu větší Ježíš veden za ruce svými rodiči. Nechme Josefa, aby uvedl Ježíše i k nám. Aby v nás mohl žít i svůj skrytý život, tichý, nenápadný, odevzdaný, ale přesto naprosto nutný k tomu, aby mohl později vystoupit, vyučovat, trpět a být oslaven. Josef vychoval Ježíše pro jeho velké dílo, odevzdal jej lidem v okamžiku své smrti, ne náhodou bývá uváděno, že umírá v době, kdy Ježíš zahajuje své veřejné působení. (A je nepodstatné, je-li to fakticky pravdou. V legendách jde daleko více o pravdu vnitřní.) I v nás musí Boží slovo růst, aby mohlo vydávat plody, aby se podílelo na stavbě církve. Stane se to tehdy, až zemřeme sami sobě a necháme Ježíše vystoupit z našeho stínu.
ÚROVEŇ 1 a 2:
Židovské Velikonoce se slaví jiným způsobem, než jsme zvyklí my. Je to svátek radosti z vysvobození z otroctví z Egypta. Je to čas, kdy se rodina může sejít pohromadě a starší vypráví mladším příběh o vysvobození. (Exodus, 12. kapitola, 1. – 29. verš). Více se dozvíš z videa na přiloženém QR kódu, nebo na tomto odkazu. Tento odkaz najdeš i na internetových stránkách farnosti. https://youtu.be/XI5q_OLemFY
ÚROVEŇ 1 a 2:
V tomto úkolu tě čeká připravit část židovské večeře, a to nekvašené chleby. Na tomto odkazu najdeš návod, jak je vyrobit: https://youtu.be/t0qY7xYrW64, odkaz najdeš i na internetových stránkách farnosti. S upečenými chleby se vyfoť a pošli na emailovou adresu farnosti. Pokud byste si chtěli připravit celou večeři, inspirujte se v textu níže:
PŘIPOMÍNKA ŽIDOVSKÝCH VELIKONOC
Smyslem je skrze symboly sederové večeře a starozákonní texty pochopit hlubší význam Velikonoc a jejich naplnění v Ježíši Kristu.
Co je potřeba?
Připravit slavnostní večeři a také tyto symbolické potraviny:
uvařené vajíčko (stačí jedno), jedna kost z beránka (nebo jakákoliv kost), hořké byliny – např. petržel, nebo pampeliškové listy (aby bylo pro každého člena), sladké byliny – např. mrkev nebo salát (aby bylo pro každého člena), slaná voda (jedna až dvě malé misky), charoset – směs ze strouhaných jablek, medu, rozinek, ořechů a červeného vína vytvarovaná do formy cihly, matsesy – nekvašené chleby (upečené z vody a mouky), červené víno, pro děti hroznový nebo rybízový džus (červené barvy), kalich. (U malých dětí se samozřejmě počítá s větší pomocí dospělých).